spons

Om du har en vind i ditt hus, så kan det vara bra att ha en vindstrapp upp till den. Ofta är det ju så att det finns ett bra utrymme under husets yttertak. Det kan vara en mindre kallvind, så väl som ett större vindsutrymme. Det går att göra en hel del med din vind. Om den är stor nog, så kan du göra en vindsvåning. Mindre utrymmen, de kan användas som förråd. För att göra vinden tillgänglig på bra sätt, så bör du sätta in en vindstrapp. Oftast talar man då om en vikbar trappa, som kan döljas då den inte används. Det gör att du kan förvara olika saker på vinden, men ändå lätt komma åt dem då du behöver.

Vad är en vindstrappa?

En vindstrapp, eller vindstrappa är ett enkelt samt det minst utrymmeskrävande sättet att få tillgång till din råvind. Denna trappa monteras i innertaket i ditt hus. Det är då enkelt att kunna klättra upp till själva vindsutrymmet. Själva trappan är byggd som en lucka där själva trappen sitter fast, antingen i vikt eller uppfällt läge. Då trappan inte används, så an man fälla upp och stänga luckan. Det gör att den inte syns överhuvudtaget. När du sedan har behov av den, så är det bara ta tag i luckan och fälla ner den. En vindstrapp tar alltså ingen plats då den inte används.

Det är viktigt att se till att själva luckan upp till vinden är väl isolerad. Det så att inte kondens bildas så att trappan sväller. Det behövs även isoleras så att inte värmen från huset stiger upp in i vinden och gör det dyrare för dig med att värma upp huset. Luckan bör sluta helt tätt när den är stängd.

Välja rätt storlek på trappan till vinden

En viktig aspekt när man talar om vindstrapp är att den är stor och stabil nog för att det ska vara säkert att ta sig upp eller ner för den. Den bör även vara utformad så att det är lätt att få med de prylar du vill förvara där uppe. Om du vet med dig att du kommer förvara lite större saker på din vind, så kan du välja en lite bredare trappa. En bra bredd är 70 cm, som även är den bredd som Räddningsverket rekommenderar med tanke på utrymningsmöjligheter. En sak som kan påverka valet av trappa är så klart takhöjden.

Många av de vindstrappor som säljs idag, de kommer färdigmonterade. Men trots det, så är det en del jobb med att få den på plats. Bland annat ska det göras en håltagning i taket, samt att det är lite arbete med att få trapp + lucka att sitta som den ska utan att glipa. Tänk på att en håltagning kan påverka ditt taks hållfasthet. Det gäller att utföra monteringen på ett korrekt sätt.

När det gäller design på vindstrappor, så finns det klassiska i trä, där stegen fälls samman i tre delar så väl som det finns moderna sax-stegar i aluminium.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.